Κυριακή 24 Ιουνίου 2012

Όπου ακούς πολλά κεράσια...κράτα μεγάλο καλάθι...








Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα για τα κεράσια... 









Από αυτό το Σαββατοκύριακο φαίνεται πως θα ξεκινήσει η παραγωγή των κερασιών στο Κάτω Γραμματικό, με τους παραγωγούς να είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν τη συγκομιδή των κερασιών, καθώς όλα έχουν πάρει το δρόμο τους. 

Παρόλο που φέτος όπως όλα δείχνουν, η παραγωγή δε θα φτάσει στα επίπεδα της περσινής λόγω του ισχυρού παγετού που κατέκλυσε όλη την ευρύτερη περιοχή της Βορείου Ελλάδος τις ημέρες του Πάσχα.

Τα κεράσια του Γραμματικού κατέχουν εξαιρετική θέση από τους αγρότες-παραγωγούς, καθώς είναι το βασικότερο προϊόν απασχόλησης τους, αλλά και βασική πηγή εισοδήματος, πέρα από τη γεωργία άλλων αγροτικών προϊόντων και τη κτηνοτροφία. 

Το εύκρατο κλίμα που επικρατεί στο χωρίο, το γόνιμο έδαφος για την παραγωγή κερασιών, αλλά η αγάπη και η καλή θέληση για εργασία από τους αγρότες κάνει εξαιρετική την ποιότητα των κερασιών. 

Στο χωριό μας καλλιεργούνται πολλές ποικιλίες τη τελευταία 15ετία, ποικιλίες όπως: Τραγανά (Ρούπκα), Μπακιρτζέϊκα, Larian, Lapins, Hardy, Ferrovia, Van, Germersdorfer (Γερμανικά), Sweet early, Skeena, Samba. 

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η χώρα μας κατέχει τη 10η θέση στον κόσμο σε παραγωγή κερασιών με 43.000 τόνους το χρόνο. Με την Τουρκία να βρίσκεται στη πρώτη θέση, ακολουθούν η Η.Π.Α, το Ιράν, η Ουκρανία και η Γερμανία. Κεράσι Κεράσια ονομάζονται οι καρποί του δένδρου της κερασιάς (Prunus). 

Έχουν σχήμα σφαιρικό και ο φλοιός τους είναι λείος και γυαλιστερός. Είναι μικρά σε μέγεθος και το χρώμα τους ποικίλλει ανάλογα με την ποικιλία. Υπάρχουν δύο τύποι κερασιών και εκατοντάδες ποικιλίες: το γλυκό κεράσι - γνωστό και ως Prunus avium στους βοτανολόγους – και το ξινό κεράσι, γνωστό ως βύσσινο (επιστημονική ονομασία Prunus cerasus). 

Από τις γλυκές ποικιλίες ιδιαίτερες προτιμήσεις συγκεντρώνει αυτή με τους μεγάλους, βαθυκόκκινους και χυμώδεις καρπούς. Όσο για τον τόπο καταγωγής του φρούτου, κανείς δεν ξέρει να πει με σιγουριά. Ωστόσο, οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι προερχόταν από τη Μικρά Ασία και πιο συγκεκριμένα από την πόλη της Κερασούντας (εξ ου και το όνομα) κοντά στη Μαύρη θάλασσα Ο Ρωμαίος στρατηγός Λούκουλους τα ανακάλυψε και τα έφερε στην Ιταλία 

Τα κεράσια είναι γλυκά, όξινα και στυφά και έχουν θερμαντική δράση στον οργανισμό. Εξουδετερώνουν την πνευματική κόπωση, άρα είναι πολύ χρήσιμα στους μαθητές ειδικά σε περιόδους εξετάσεων (του τέλους της σχολικής χρονιάς για παράδειγμα, που συμπίπτει με την εποχή που υπάρχουν σε αφθονία τα κεράσια), γι’ αυτό συστήνεται να τρώνε τουλάχιστον δύο με τρία κιλά κεράσια την εβδομάδα. 

Στην Ελλάδα παράγονται στον Κολινδρό Πιερίας, στην Έδεσσα, στα Γρεβενά, στη Βόρεια Χίο και σε αρκετές άλλες περιοχές της, βόρειας κυρίως, Ελλάδας. Κερασιά (φυτό) Η κερασιά είναι αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό που ανήκει στο γένος Προύμνη (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι δε συγγενής της βυσσινιάς. Είναι φυλλοβόλο δέντρο με ύψος που φτάνει και τα 20 μέτρα. 

Έχει την επιστημονική ονομασία Prunus avia (προύνος των πτηνών). Καταγωγή του είναι η περιοχή του Καυκάσου και έφτασε στην Ευρώπη πολύ γρήγορα ενώ όλες οι ποικιλίες της προέρχονται από την αγριοκερασιά, που χρησιμοποιείται για τον πολλαπλασιασμό της και σήμερα μέσω εμβολιασμού. 

Το περίεργο είναι ότι η βυσσινιά προήλθε από φυσικό υβρίδιο κερασιάς ενώ ο περισσότερος κόσμος πιστεύει το αντίθετο. Τα κλαδιά της είναι όρθια, ο κορμός της είναι λείος γκρίζου χρώματος και τα φύλλα της είναι μεγάλα και ελλειψοειδή. Τα άνθη της είναι μεγάλα, λευκά και είναι οργανωμένα σε ταξιανθίες. 

Η κερασιά καλλιεργείται για το νόστιμο καρπό της, το κεράσι, ενώ υπάρχουν και ποικιλίες που καλλιεργούνται ως καλλωπιστικά δέντρα. Χρησιμοποιείται όμως και το ξύλο της, που είναι ανθεκτικό στην υγρασία, στην κατασκευή επίπλων αλλά και μουσικών οργάνων και ηχείων, καθώς δίνει καλύτερη ακουστική. 

Η κερασιά ζει περίπου 60 χρόνια και η καρποφορία αρχίζει από τον 4ο χρόνο της ζωής της, ενώ μεγάλες αποδόσεις έχει μετά τον 20ό χρόνο. Ανθίζει σχετικά νωρίς και έτσι είναι δυνατό να υποστεί ζημιές στους ανθούς της από παγετό ή δυνατό ψύχος. Ευδοκιμεί σε διάφορους τύπους εδαφών και προτιμά κυρίως αυτά που δεν περιέχουν ασβέστιο. 

Πριν να δημιουργηθεί ένας κερασεώνας πρέπει να γίνει βαθύ όργωμα και καλή κατεργασία του εδάφους. 

Ευχόμαστε ολόψυχα καλή δύναμη και καλό κουράγιο στους αγρότες και τις οικογένειες τους

Να έχουν μια καλή συγκομιδή, μια ευνοική χρονιά

2 σχόλια:

  1. ενδιαφέροντα όσα λες για εμάς που μόνο τα γευόμαστε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με μεγάλη ευχαρίστηση μπορούν φτάσουν και στη πόρτα σας αρκεί να το θέλετε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή